Translate

Wednesday, August 5, 2015

Bath Gezi Notları

Bu yazımda Bath gezisi hakkında tecrübelerimi ve tavsiyelerimi paylaşacağım.

İngiltere'de bir başka gidilebilecek şehri olan Bath, Romalılar tarafından termal merkez olarak kurulmuştur. Günümüzde de termal merkezleriyle şehre turist çekebilmektedir.

Önceki yazımda da belirttiğim gibi (bknz: Oxford Gezi Notları) Bath şehir gezintimizi Paddington istasyonundan başlatacağız. Paddington istasyonun'dan Bath istasyonuna yaklaşık 2 saat süren hızlı tren yolculuğuyla varabilirsiniz. Bath istasyonun'dan çıktıktan sonra şehirde gezimiz başlıyor;

1. The Roman Baths

Tren istasyonun'dan çıkarak Dorchester sokağına çıkın. Burdan Soutgate sokağına çıkın. Ve bu yol boyunca 5 dakika yürüyerek The Roman Baths'e gelirsiniz. (Yol üstünde bulunan tabela seyesinde rahatlıkla bulabilirsiniz)




Roma zamanında hem halk hem de toplumun üst düzey kesimi'nin temizlenmek amacıyla kullandıkları mekandır. (Toplumu ayırmamın nedeni; Roma zamanında üst düzeydekiler özel yerlerde, halk Great Hall'de termal teis ihtiyaçlarını giderirlermiş -Gerçi hala aynı tabooların olduğunu söyleyebiliriz-) İsmide zaten bundan dolayı The Roman Bath'dır. Burda bulunan suyun sıcaklığı 60 -90 derece arasındadır.



2. Bath Abbey


Hemen The Roman Baths'in yanında bulunan büyük bina. Aslında burası bir kilise. Bizim içinse önemi; buraya tırmanmamız durumunda kilise'nin en üst noktasından Bath'in tamamını seyretme imkanını veriyor olması. Bath Abbey'in üstünden çektiğim bazı fotoğrafları üstüne tıklayarak bakabilirsiniz;


 


3. Sally Lunn's Historic Eating House

Buraya gelmek için; Bath Abbey'den York caddesine çıkın. Ordan Abbey House'da sağa dönün. (York caddesinde ilk sağ) Sonra ilk soldan dönerek ulaşabilirsiniz.


Burası Bath şehri'nin en eski evidir. Burada birbirinden lezzetli yiyecekleri tadabilirisinz. (Özellikle buranın bun'ları ünlüdür. Ayrıca burada A choice of seasonal soups ve Sally Lunn House Blend Tea'sini denemenizi tavsiye ederim) Ayrıca bu evde bulunan ekmek pişirme fırını, İngiltere'nin ilk fırını olarak kabul edilmektedir. Fırının yanında bulunan mağazadan birbirinden ilginç karışımlarla hazırlanmış, değişik tatlara hitap edebilen reçelleri ve tatlıları tadabilir, dilerseniz satın da alabilirsiniz.


Not: Eğer burada akşam yemeğini yemeyi düşünürseniz önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Sabah saat 10 ile akşam 6 arası rezervasyona gerek olmadan yemek yiyebilirsiniz.

4.Tharmae Bath Spa

Sally Lunn House'a geldiğiniz yoldan geri dönüp Bath Abbey'e vardıktan sonra Bath sokağına çıkıp yol boyunca yaklaşık 10 dakika yürüyerek buraya ulaşabilirisiniz. Burası termal merkezdir.Yandaki resimlerden ilki buranın (Thermae Bath Spa) Bath Abbey'den görünüşünü, ikincisi buradan Bath Abbey'in görünüşünü göstermekte.

Giriş için yanınızda havlu veya terlik getirmenize gerek yok. Girişte 9 pound daha fazla ödeyerek temiz havlu ve terlik verilmekte. Binaya girdikten sonra ilk soyunma odasına girmektesiniz. Daha sonra bina'nın içine girdiğinizde zemin kat yüzme havuzu, bir üst katta masaj ve sauna bölümleri bulunmakta. En üst katta da yandaki resimde gördüğünüz termal havuz bulunmakta.

Not: Ben buraya gittiğimde kıştı ve -4 derecede bi binanın en tepesinde sıcak suyun üzerinde yüzdüm ve bu inanılmaz bir zevkti tavsiye ederim. Ayrıca girişte 2-4 veya 6 saatli opsiyonlar bulunmakta. Tavsiyem en az 4 saatliği seçmeniz. 2 saatlikte zevkiniz kursağınızda kalıyor. (Bina'nın içi ıstıldığından kışın gitsenizde hastalanmazsınız)

5. Royal Crescent


Şehrin merkezine bayağı uzakta olan bir yer. Tharmae Bath Spa'dan çıktıktan sonra Monmouth caddesi boyunca dümdüz yürüyerek 20 dakikada buraya gelebilirsiniz. Burası aslında büyük bir dizayn harikası. Tam tamına 30 adet daire'nin şekildeki gibi yanyana inşa edilmesiyle oluşan yapı bütünü.





6. Botanical Gardens

Royal Crescent'ın hemen yanında bulunan, bol yeşilliğin olduğu yer. Eğer tek günlük bir gezi düzenliyorsanız buraya gidip zaman kaybetmenizi tavsiye etmem. Ancak; yeşile aşık biriyseniz ziyaret edebilirsiniz. Zira bura gibi bir yeri ülkemizde herhangi bir şehrin içinde bulmak imkansız.

7. Herschel Museum

Royal Crescent'e gittiğiniz yoldan geri dönerken Monmouth caddesi yoluna paralel yolda bulunan yolun üstünde bulunan bir müze. Burası ünlü ingiliz astronot William Herschel'in evi. İçinde ilk geliştirdiği teleskoptan, William'ın kullandığı biçok malzeme orjinallikleri değiştirilmemiş biçimde ziyaretçilerini bekliyor. Şahsi düşüncem tek günlük gezi için burada vakit geçirmenin pek iyi olmadığı.

8. Pulteney Bridge

Yukarıda bulunan gezi turunda; Sally Lunn's House'dan sonra gidebileceğiniz dünya'nın en güzel köprülerinden birisi. Burada gitmekte harcıyacağınız vakit, Bath turunuzda başka bir yeri görmemenize sebep olabileceği için  tek günlük gezilerde bu köprüye gidilmemesini tavsiye ederim. Ancak gidilmişse de,  köprü'nün yakınında bulunan antik harita mağazasının da gezilmesini tavsiye ederim.

9. Bath Balloons

Bath gezimizi daha da renklendirebileceğimiz bir seçenek. Ben kışın gittiğim için bu seçeneği değerlendirme imkanım olmamıştı. (Martla Ekim arasında bu turlar düzenlenmekte. Kalkış yeri Royal Crescent'in hemen yanında bulunan Royal Victoria Park) Bath'ı ayaklarınızın altında görme imkanına bu tur sayesinde kavuşabileceksiniz. Biletleri internet ortamından alınması gerektiği söylenmişti.( Bir balonda,minimum 2, maximum 4 biletli yolcu bulunabiliyor)

Geri dönüş için; Herschel Museum'dan itibaren almam gerekirse; Monmouth sokağından Tharmae Bath Spa'ya geri dönüp, ordan St James's sokağından yol boyunca dümdüz giderek Bath tren istasyonuna geri dönebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment