Translate

Thursday, August 27, 2015

Southampton Gezi Notları

   Her ne kadar büyük bir liman şehri olsada; Southampton denince büyüklüğünden çok, ilk akla gelen şey Titanic'dir. Çünkü; titanic gemisinin kalktığı liman Southampton limanıdır. Bunun izlerini ilk gittiğiniz andan itibaren şehir gezisi boyunca her noktada görmek mümkün. Parktaki heykellerde, restoran isimlerinde ve müzelerdeki eşyalarda daima titanic'in etkisi vardır. Ne de olsa kolay değil zamanın en büyük gemisi, ilk seferine çıkarken allah bile batıramaz diye gazete manşetleri var. Ama sanırım o gazete manşetlerini atanlar küçük buz kütlesini hesaba katmamışlardı.

  Bu yazımda Southampton şehrine yaptığım tur hakkında sizlerle bilgimi paylaşacağım. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, bu gezi de Londra'nın Peddington tren istasyonundan başlayacak.

   Paddington tren istasyonundan Southampton şehrine olan tren yolculuğu yaklaşık 90 dakika sürer. (Paddington'dan Southampton Central'a)



   Gidilebilecek yerler birbirlerine yürüyüş mesafesi uzaklığında değil iselerde yazımda olabildiğince yürüyüşünüze uygun şekilde gidilebilecek yerleri sıralamaya çalışacağım. Çünkü; yürüyerek bu şehri gezmenizi tavsiye ederim, bir yerden başka yere yürüyerek giderken bile biçok tarihi kalıntı görmeniz mümkün bu şehirde. Southampton'a geldikten sonra yapılabilecekler;

1. Seacity Museum



Giriş için bilet almanız gerekli. Müze saat 10 ile 5 arasında açık. Müze temel 3 kısımdan oluşuyor. Bunlar; Titanic, Southampton'ın dünya'nın kapısı  olarak rolü ve değişik zaman aralığında değişen 3. bir başka kısım. Buranın temeli aslında Titanic kısmı. Bu kısımda tarihi belgeleri inceleme, titanicde geçmişte neler yaşanmış o zamanki kişilerin sesleriyle dinleme ve oyun kısımları bulunuyor. (Ne yaptımsada oyunun hep sonunda gemi battı belki siz batırmazsınız)

Buraya ulaşım oldukça kolay. Tren istasyonundan merkeze doğru 5 dakika yürüyerek buraya gelmeniz mümkün. Müzede çektiğim bazı fotoğraflar;

             
          


2. Mayflower Theatre

Seacity museum'un sadece 2 dakika yürüme mesafesi uzaklığında bulunan tarihi tiyatro. (Seacity'den çıktıktan sonra commercial road yoluyla) Dışından bakınca pek bişeye benzemese de iç kısmıilgi çekici. Burada hala gösteriler devam etmekte, eğer 1 gece Southampton'da kalma planınız varsa gece bir oyuna gitmenizi tavsiye ederim.

p.s. Eğer ingilterede full-time öğrencisiyseniz bu tiyatroya girişte bunu kanıtlayarak bilete indirim alabilirsiniz. Ayrıca genellikle 6 veya daha fazla kişiden oluşuyorsanız, bilet alımında indirim alabilirsiniz.


3. Tudor House and Garden





   Southamptonda bulunan Tudor House, inşasından günümüze yaklaşık 800 yıldır ayakta bulunan bir yapıt. Tudor house'un arka kısmında bulunan bahçe ise 15. yüzyılda yapılmış.

   Binayı gezi sırasında birbirinden ilginç olaylarla karşılaşıyorsunuz. Bina gezisi bittikten sonraysa arka kısımda sizeri yemyeşil ve güzel dizayn edilmiş bir bahçe sizi karşılıyor. Bahçede yeşilliğin yanı sıra, bahçe duvarına çıkarak tarihi Southampton şehrinin duvarlarını ve güzeller güzeli Southampton plajını görebilirsiniz.

   Buraya Mayflower veya SeaCity mesum'dan ulaşım için yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekmekte. Yolculuğunuz sırasında Southampton şehir merkezinden geçerek, orta çağlardan kalma Southampton şehir giriş kapısını da görmeniz mümkün. Bunu ayrı bir başlık olarak altta açıklanacak.

   Tudor House and Garden'a giriş yaklaşık 5 pound (4.75). Ancak full-time öğrenci olduğunuzu gösteren belgeyle indirim alabilirsiniz. Ailecek buraya gezme gideceklere de ayrı bir indirim fırsatı bulunmakta. Burada çektiğim bazı fotoğraflar;

   





4. Şehir Turu

Bu başlık altında eğer uğramışsanız Mayflower Theatre'dan yoksa SeaCity Museum'dan kumsala doğru gelirken (yani Tudor House and Garden'a doğru) yol üstünde görüp ziyaret edebileceğiniz yerlerin nereler olabileceğini toplıcam. Bunlardan en az birini yol üstünde direkt gitseniz bile görürsünüz. Bunlar;

  • Bragate

Southampton'a Ortaçağlarda girmek isteyenlerin kullandığı kapı. Günümüzde bu kapı şehrin tam ortasında bulunuyor ve çevresinde bulunan duvarlar tamamen gitmiş.


  • Medieval Merchant's House
Eskiden tüccarların Southampton'da uğradığı dükkan. Giriş ücretli. İçinde eski zamanlarda buraya gelen tüccarlara yemek yapmak için kullanılan alet ve araç-gereçleri görebilirsiniz.


  • Holyrood Church
Yapılışı 1300'lü yıllarda olan bu eski bina, 2. dünya savaşı sırasında bombalanmış ancak  2. dünya savaşında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla burası yeniden onarılmış.


  • Quenn Elizabeth 2 Gemis'nin Çapası
O ünlü QE 2 gemisine ait ingilterede kalan son hatıra. Görüp geçebilirsinizde. 

QE 2'nin çapasıyla Holyrood Church yan yana bulunmakta ve üst sokakta Bragate, alt sokakta Medieval Merchant's House bulunmakta.



5. The Remaining of Southampton Wall




 Tudor House and Garden'dan çıktıktan sonra hemen 2 dakika uzaklıkta olan, 1300'lü yıllarda yapılmış Southampton  duvarından kalan kısımları ziyaret edebilirsiniz. Burada bulunan Round Tower da inceleyebilirsiniz.

   Ayrıca burada Southampton Meritime Museum ve Museum of Archaeology bulunmakta. Meritime Museum kapatıldı. Archaelogy Museum açık. Ancak müze sıkıcı ve zaman kaybı, bundan dolayı tavsiye etmem ama Roman arkeolojisiyle ilgileniyorsanız ilginizi çekebilecek eserler bulabilirsiniz.



6. Solent Sky

   Uçak ve havacılık meraklılarının bayılacağı bir müze. Southampton duvarından geri kalanlarını gezdikten sonra yanlızca 2 dakika yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. 


   Eğer bu yazıda geçen programa uyarsanız ve tek günlük bir ziyaret yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken, bu müzenin kapanışı 5 olmasına karşın en son giriş 4'tür. Müze'nin içinde özellikle Southampton'da üretilen "Spitfire" cinsi uçakların tarih boyunca gelişim sürecini inceleyebilirsiniz. Müzeye giriş için belli bir ücret ödemeniz gerekmesine karşın müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.


7. St. Mary's Stadium

   Southampton'ın futbol takımına ev sahipliği yapan stadyum. Burası pek bayanların ilgisini çekmese de, zamanında bu klübün başarılarından dolayı isminden bayağı söz ettirdiği için, bu şehri ziyaret eden bayların ziyaret etmek isteyebileceği bir yer. Lokasyon olarak şehirden ve Solent Sky'dan bayağı uzakta. Yürüyüş olarak tahmini 20 dakika ancak stadyumun önünden otobüs geçiyor.

   İçeriye girmek için burda bulunan peersonelden yardım isterseniz size gerekli anlayışı gösteriyorlar.

8. Ocean Village

   Evlerin, ticaret yerlerinin ve marina'nın bulunduğu bir mekan. Eğer Southampton'da 1 gece kalma fırsatınız varsa burda bulunan eğlencelere katılabilirsiniz. Bu amaçla tekne turlarına katılabilir veya su eğlencelerine (hız motoru...) katılabilirsiniz.



İYİ EĞLENCELER....


No comments:

Post a Comment