Translate

Tuesday, August 11, 2015

Londradaki Değişik Ülke Mutfaklarına Ait Restoranlar

   Her ne kadar zengin yemek kültürüne sahip olsak da hemen hemen hepimiz yeni lezzetleri keşfetme isteğimiz vardır. Bu amaçla kimi zaman bildiğimiz yemeği farklı soslarla yapabileceğimiz gibi başka bir mutfak kültürüne ait yemekleri tadarak da bu arayışımızı neticelendirebiliriz.

   Bu yazımda başka ülkelerin mutfaklarına ait yeni yemekleri keşfetmek için Londrada bulunan restorantlar hakkında tecrübelerimi paylaşacağım. Londra her ne kadar gezilecek ve yapılacaklarıyla ünlü olsada, bu şehirde dünya'nın biçok mutfağına ait yemekleri bulabilirsiniz. 

1. Kore Restorantları

Kore yemekleri genel manada lezzetli olmasına karşın korelilerin bazı yemekleri bizim damak zevkimize çok ters gelebilir. Özellikle Tofu'yu kimseye tavsiye etmem. Yemek bazında ve restorant bazında tavsiye edebileceklerim;

"Bi Bim Bap" Londrada bilinen en ünlü kore restorantıdır. Lokasyon olarak da merkezde olduğundan kolaylıkla ziyaret edilebilecek bir yerde, direkt Londra'nın kalbi olan Soho'da. Yemeklerinin porsiyonu diğer kore restorantlarına göre daha büyük ve fiyat olarak da daha uygundur. 

Ancak bütçenizden yemeğe biraz daha fazla para ayırabilirseniz covent garden'da bulunan "Assa"'yı da ziyaret edebilirsiniz. Servis anlayışları biraz kötü de olsa yemekleri lezzetli olduğundan tavsiye edebileceğim restorantlardandır. 

En beğendiğim kore yemeleri;
  • Seafood Noddle
  • Kimchi
  • Filled Beef
  • Vegetable Buns (Sabah kahvaltısı için)
2. Japon Restorantları

Eğer pirinç yemeyi çok seviyorsanız japon yemeklerine bayılacaksınız. Ancak tersi bir durum varsa nefrette edebilirsiniz. Çünkü; japon yemeklerinin çoğunda pirinç kullanılmaktadır. Genel olarak japon yemekleri türk damak tadına uygundur.

En beğendiğim japon yemekleri;
  • Çorba (Çoğunu denemiş ve beğenmiş biri olarak her çeşit japon çorbasını tavsiye etsemde menude kendinize en uygun çorbayı seçebilirsiniz, çünkü seçenekler çok geniş)
  • Sushi
  • Shabu-Shabu (Bu yemeği sipariş ettikten sonra pork yemek istemediğinizi belirtin çünkü bu yemek beef-pork karışımı pork istemezseniz sadece beef koyuyolar)
  • Tempura
  • Soba

"Dinings" Londrada en ünlü japon restorantı. Ancak fiyatları biraz ortalamanın üstü ve yemek porsiyonu ortalamanın altında bir restorant. Ancak Londrada japon yemeklerini en lezzetli yapan mekan olduğundan gitmenizi tavsiye ederim.

"Zuma" knightbridge'de bulunan bar-restorant tarzı bir mekan. Japon yemekleri için geniş bir menu sunmasının yanında fiyat olarak da ortalamanın biraz altında bulunan menusüyle ilgi çekmekte. Dünya'nın biçok merkezinde zuma restorantlarını görmek de mümkün. (Birisi de İstanbul'da)


3. Çin Restorantları

Her ne kadar ülkemizde Çinliler her türlü şeyi yiyorlar gibi bir algıda olsa (Çin'de bu yargı geçerli olabilir) Londrada bulunan Çin lokantaları oldukça lezzetli ve kaliteli yemek seçeneğiyle müşterileri etkileyebilmektedir. 

En beğendiğim çin yemekleri;
  • Dumplings  (Yapımı ve tadı bizdeki mantıya çok benziyor)
  • Chow Mein (Pork yemediğinizi belirtip isterseniz chicken, isterseniz beef olarak yiyebilirsiniz)
  • Wontons

Londrada Soho bölgesinde bulunan China townda (Yeri için bknz: Londra Gezi Notları) oldukça fazla Çin restorantı bulmak mümkün olmasına karşın Londra'nın diğer bölgelerinde de Çin restorantları bulunmaktadır. Bazı restorantları fiyatları yemek başına belirlerken (bu tarz restorantları tavsiye etmem, hem pahalı hem de porsiyon küçük) bazıları 2 saat boyunca ne yersen ve ne içersen için sizden belli bir ücret istemektedirler (all-you-can-eat).

"China Buffet" ve "Mr.Wu" all-you-can-eat tarzında, Londrada gördüğüm fiyat olarak en uygun ve menu olarak en geniş çin yemeklerini yiyebileceğiniz restorantlardır. (China Town'da bulunmaktalar)

Not: All-you-can-eat seçeneği belli bir süre boyunca, restorantta bulunan yemeklerin tamamından belli bir ücret karşılığı istediğiniz kadar yiyebileceğiniz seçenektir. Belli ücretler genellikle 10 pound'dun altıdır.


4. Meksika Restorantları

Meksikalılar Türk ve avrupa damak tadına pek paralel olmayan bir yemek kültürünü sahipdir. Londrada bulunan Meksikan restorantlar bundan dolayı sadece meksika yemeklerini değil aynı zamanda avrupa damak tadına uygun devşirme meksikan yemeklerini de menulerinde barındırmaktadırlar. Genel olarak hem meksikan hem de  ve devşirme meksikanyemeklerini şehsi olarak beğenmemekle birlikte tavsiye edebileceğim meksikan yemekleri;
  • Mole
  • Enchiladas (Bazı lokantalar yemeğin içine pork koyabilmekte bundan dolayı sipariş etmeden önce gerekli uyarıyı yapmanızda fayda var)
  • Guacamole (En ünlü meksikan yemeği ama tadı şahsi kanaatim pek hoş değil)
  • Cocktails (Meksikan içeceklerinin farkına varmanızı tavsiye ederim)

"La Bodega Negra" direkt Londran'nın merkezinde bulunan meksika restorantı. (Leicester Square, Soho'nun hemen yanı) Fiyat olarak uygun ve yemek porsiyonu olarak büyük olduğundan tavsiye ederim. 

"El Mojito's" fiyat olarak biraz daha pahalı geldi bana ama yiyecek olarak kesinlikle benim gibi acıya duyarlıysanız sakına gitmeyin. Yemekleri gerçekten çok acı ancak menüsünde meksikan tarzı yemeklere daha ağırlık verdişler.


5. İtalyan Restorantları

Genel olarak en pahalı menüler bu tip restorantlardandır. Yemek fiyatlarına ilaveten çoğu İtalyan restoranında %10 oranında zorla bahşiş bırakmak zorunda kalırsınız. (Fişe bahşiş adında toplam yemek ücretinin %10'u eklerler) Akdeniz mutfağına sahip olduklarından özellikle ege'den ve akdeniz'den gelen Türkler italyan yemeklerini kendi damak tarzına yakın hissederler. En beğendiğim italyan yemekleri;

  • Pizza (Aslında bizim yaptığım pizzalara göre bi espirisi yok ama ünlü işte)
  • Pasta Con Pomodoro Basilico (Bildiğimiz makarnaya sos ekleyip bide ismine büyü katmışlar)
  • Mushroom Risotto
  • Lasagna

"Caravaggio", South Bank kısmına yakın güzel bir italyan restorantı. Fiyat olarak uygun ve porsiyon olarak da büyük. Tam olarak doymak için bu restoranta gitmenizi tavsiye ederim.(Small porsiyonlar bile sizi doyurmaya gafi)

"Al Forno" her ne kadar Londra merkeze biraz uzakta kalsa (Wimbledon'da) Londra'da en lezzetli İtalyan yemekleri yiyebileceğiniz restorant bence burasıdır. Fiyatları biraz ortalamanın üstü ama lezzet ve mekan gerçekten hoş. (Bu mekanda doymak istiyorsanız yemeklerinizi en az medium olarak alın)




   Şimdilik benim paylaşabileceklerim bu kadar. Ancak eklememi istediğiniz başka tarz restorant olursa, bunu yorumlara yazarak belirtirseniz; bende daha sonra bu yazımda belirttiğiniz restorantla alakalı güncellememi yapabilirim. Güncellenmiş son yazıyı görmek için yazıyı takip edebilirsiniz....

No comments:

Post a Comment