Translate

Wednesday, August 12, 2015

Salisbury (Stonehenge)





    Salisbury denince anglo-saxons kültürünün ilk yapıtı olarak kabul edilen Stonehenge akla gelmektedir. Stonhenge eski zamanlarda dinsel törenlerin düzenlendiği yer olarak kullanılmaktaydı. Şuan turistlerin gezebileceği bir eser olarak özel korunmakta.


   Salisbury gezimizi, önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Londra Paddington istasyonundan başlayacak. Bu istasyondan salisbury'e hızlı trenle yaklaşık 2 saat süren seyahatle ulaşabilirsiniz. Salisbury tren istasyonuna ulaştıktan sonra gezimiz başlıyor.

1. Stonehenge

Stonehenge eski zamanlardan günümüze kadar kalmış ender eserlerden biri. İlk inşasında 30 taş blok olarak yapılmış olsada şuan 17 blok eski halde kalmış. Buraya ulaşım salisbury'dan oldukça basittir. Salisbury tren istasyonunda indikten sonra, tren istasyonunda stonehenge'e ulaşımı sağlayan şirketin standından bilet alarak direkt stonehenge ulaşabilirsiniz. Ancak eğer önce şehir turu atmak isterseniz; biletinizi şehirin içinde bulunan otobüs istasyonundan da alabilir ve stonehenge giden otobüse burada da binebilirsiniz. Biletinizi ister tren istasyonundan ister terminalden alın, fiyatı aynıdır.

                       


Stonehenge`e ulaşımı kolaylaştırmanın yanında bu turun başka bir avantajı da Stonehenge'in çevresinde bulunan gezip-görebilecek yerlere de götürmesi. Buralar: Old Sarum ve Cathedral. Ayrıca Stonehenge'e giderken kısa bir şehir turu atma fırsatınız da bulunmakta.

Not: Stonhenge tur biletini alırken yalnızca otobüs biletini alabileceğiniz gibi paket seçeneklerden de faydalanabilirsiniz. Bu paket seçeneklerde faydalanarak Old Sarum ve Cathedral'e girişinizi daha ucuza getirebilirsiniz.

Stonhenge'e giderken ve orda çektiğim bazı fotoğraflar;

     




2. Old Sarum





Salisbury'nin eski yerleşim yeri. Salisbury'nin merkezine pek uzakta olmayan yerde. İçine girdiğinizde geri kalan antik kalıntıların sergilendiği açık hava sergisi olarak dizayn edilmiş ancak eski binalardan geri tek duvarları kalmış.


       


Eğer Stonehenge turuna katılıp buraya gelirseniz, yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekecek. Ayrıca tepede bulunduğundan yürüyüş boyunca biraz yorulacaksınız ancak çıktığına değecek.











Bu 3 resimde Old Sarum'a çıktıktan sonra karşılaşacağınız manzarayı göstermekte. Yeşile ve temiz havaya doyacaksınız.









3. Cathedral



Salisbury'de bulunan 1200'lü yıllarda inşa edilmiş Cathedral, eski ingiliz mimarisini en iyi yansıtan eser. Burada isterseniz Cathedral'deki tura katılabilir, dünya'nın en eski çalışan saatini inceleyebilirsiniz. Eğer salisbury'e geldikten sonra ilk stonehenge 'e gittiyseniz ve bu gezinizi stonehenge tur firmasıyla gerçekleştirdiyseniz, Cathedral'den sonra bu turdan ayrılıp, şehirde tur atıp istasyona kendinizin gitmesini tavsiye ederim. Zira Carthedral, Salisbury şehir merkezinde bulunmakta. Aşağıda Cathedral'de çektiğim fotoğrafları görebilirsiniz;

 

 



 





4. Müzeler


Cathedral'den çıktıktan sonra hemen yakınında bulunan müzeleri gezebilirsiniz.Bu müzeler; Salisbury Museum, Military Museum ve The Medieval Hall.

The Medieval Hall eski tip ingiliz kültürünü en iyi yansıtan müze. Military Museum'da Osmanlı Devletinin 1. dünya savaşında kullandığı silahları görebileceğiniz gibi 2. dünya savaşında ve ingilizlerin Afrikada verdikleri savaşlarda kullandıkları askeri araç-gereçleri inceleyebilirsiniz.


Salisbury Museum'da salisburyle ve tarihi olaylarla alakalı yağlı boya eserleri inceleyebilirisiniz.

Müzelerin kapanma saati 17:00 olduğu için Salisbury gezinize erkenden başlamanızı tavsiye ederim veya dilerseniz ilk müzelerle şehir turu yapıp sonra stonehenge'e de gidebilirsiniz.


5. Salisbury Şehir Turu

Gezinizin arta kalan zamanında şehir turunu yürüyerek atabilirsiniz. Veya stonehenge turunda istasyondan binerek veya istasyonda inerek de kısa bir şehir turunu otobüsle atabilirsiniz. Şehir turu sırasında çektiğim bazı fotoğraflar;


















No comments:

Post a Comment