Translate

Monday, August 3, 2015

Oxford Gezi Notları

    Bu yazımda Oxford'da gezilecek yerler ve yezme rotası hakkında tecrübelerimi paylaşacağım. Gezimizi Londradan başlatıp daha sonra Oxford'da gezilecek yerleri anlatarak devam edecek.

    Öncelikle, Oxford'a gezi yapmanın en basit, ucuz ve kolay yolu hızlı trenlerdir. (Aslına bakarsanız İngiltere'nin herhangi bir yerine gezi yapmak için hızlı tren seyahati en basit ve kolay yoldur) İngiltereyi seyahat eden veya yaşayan Türklerin çoğuda Londraya gittiği veya Londrada kaldığı için gezimizin başlangıç noktası Londra-Paddington İstasyonu. Bu istasyonun ismini daha sonra yayınlayacağım yazılarda da karşılacaksınız. Çünkü; Londra'dan hızlı trenle bir yere gidecekseniz, genellikle bu istasyonu kullanmanız gerekecek. (Eurostar trenlerinin de İngiltereden kalkış ve İngiltereye geliş istasyonu da burasıdır)

    Seyahatiniz için gerekli olan bileti online, paddington istasyonunda bulunan memulardan (fakat bu seçenekte kuyruk olduğundan beklemek zorunda kalırsınız) veya bilet alma makinalarından alabilirsiniz. Tren bileti alırken peak-time kavramına dikkat edin. Çünkü; peak-time zamanında kalkan hızlı tren için bilet alırsanız daha fazla ücret ödemek zorunda kalırsınız.

   Oxford tren istasyonuna yaklaşık 1 saatlik hızlı tren seyahati sonunda gelirsiniz.Oxford tren istasyonundan çıktıktan sonra gezimiz başlıyor;

1. Said Business School


   Tren istasyonundan çıktıktan sonra yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesinde olan dünyaca ünlü okul. İstasyondan Botley road'a çıkıp bu okula ulaşabilirsiniz.Dilerseniz okulun içine girip, dünyaca ünlü ekonomicilerin yetiştiği okulda bir tur atabilirsiniz.



2. Oxford Castle


   Buraya Botley Road üstünden ayrılmadan said business scholl'dan 2 dakika daha devam edip önünüze gelen Oxford kanalının üstüne inşa edilmiş Hythe Köprüsün'den hemen sonra ilk sola dönüp 5 dakika yürümeniz halinde gelebilirsiniz. Oxford castle eski bir hapishanedir. İlk inşası 12. yüzyılda yapılmış ancak zamanla büyütülmültür.

   Ayrıca burada eski hapisane odalarını ziyaret edebilirsiniz. Ancak bunun için bilet almanız gerekecek. Bunu online veya gittiğinizde kapıdan alabilirsiniz. Online almanızı tavsiye ederim. Çünkü; online biletleri %15 indirimli alabilirsiniz .


3. Westgate Shopping Centre


   Oxford'da alış veriş yapmak isteyenler için önerebileceğim yer. Oxford Castle'ın hemen yanında bulunmakta. Ama Oxford'da esas alış veriş yeri, westgate shopping centre'ın karşısında bulunan New Inn Hall caddesi boyunca bulunan dükkanlarıdır. İngiltere'nin hiçbir yerinde bulamayacağınız giysi, ev eşyası veya hediyelik eşyayı burada bulabilirsiniz.

4. Gloucester Green Market

   Oxford'a alış-veriş yapılabilecek en büyük market. Ancak bu markete uğramak istiyorsanız, gezinizin başında veya ortalarında buraya uğramanızı tavsiye ederim. Zira burası saat 5'den sonra kapandığından ve geziniz uzun süreceğinden uğramadan Oxford'dan ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. Buraya Westgate alışveriş merkezinden, New Inn Hall caddesi boyunca yürüyerek gelebilirsiniz. Market hemen caddenin bitiminde bulunmaktadır.

5. Carfax Tower



   Şehrin merkezi olarak kabul edilmektedir. Westgate alış-veriş merkezinden sonra quenn caddesi boyunca giderek 5 dakika yürüme mesafesindedir.


Not: Eğer westgate'den sonra gloucester green market'e giderseniz buraya gitmek için kullandığınız New Hall caddesini geri dönüp sonra quenn caddesinde yukarda belirtildiği gibi 5 dakika yürüyerek varabilirsiniz.

6. Christ Church Meadow

    Burası bir kilise olduğu kadar ayrıca ingiliz gençlere eğitim verilen bir kolej. Ayrıca, dünyaca ünlü Harry Potter filmlerinde  biçok kez karşılaştığımız bir mekan. Aşağıdaki büyük resimde, Harry Potter filmlerinde "Great Hall" olarak kullanılan, Hogward'a ilk kez katılan öğrencilerin yemek yediği sahnede kullanılan, Chris Church Meadow'da bulunan bir bölümü görüyorsunuz.



          





Yandaki resimlerde Christ Chruch Meadow'un dış görünüşü gösterilmekte





   Carfax Tower'ı ziyaret ettikten sonra sağ tarafınızda bulunan St. Aldate's sokağını kullanarak Christ Church Meadow'a yürüyerek 5 dakikada ulaşabilirsiniz. 

Not: Giriş ücretlidir. Öğrencilere özel indirimler yapılır. Ayrıca burayı gezmek için erken gelmelisiniz. Çünkü; genellikle her gün saat 4'te burası ziyarete kapatılmaktadır.

7. Botanic Garden

   Christ Church Meadow'dan çıktığınız yer Merton sokağıdır. Burdan dümdüz 5 dakika yüreyerek Oxford'da bulunan botanic bahçeye ulaşabilirsiniz. Burası, dünya'nın biçok yerinden getirilmiş bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bu botanik bahçe, dünya'nın ve ingiltere'nin en eski botanik bahçesidir.

8. Magdalen Bridge Boathouse



   Botanik bahçede yeşile ve temiz havaya doyduktan sonra çıktığınız yol Oxford'un ana caddesi olan High Caddesi'dir. Bu sokağa çıktıktan sonra sağa dönüp yaklaşık 10 dakika yüreyerek Magdalen köprüsüne gelirsiniz. Burada 20 pound'a kayık kiralayabilirsiniz. Bu kayıkla Oxford'un çevresini kanal boyunca gezebilirsiniz. 

Not: Eğer bu seçeneği değerlendirmek istiyorsanız buraya sabah gelmeye özen gösterin. Çünkü; saat 11'den sonra Oxford'a gelen turistlerin yoğun ilgisi nedeniyle büyük kuyruklar oluşabilmaktadir. Ayrıca bir bot maksimum 5 kişi alabilmektedir.

9. St Mary the Virgin

   Botanik bahçeden sonra çıktığımız High caddesinde eğer sola dönüp yürürsek St Mary the Virgin'e gelirsiniz. Kaçırmanız imkansız. Çünkü; yerden yüksekliği, çevresinde bulunan binalara göre daha fazladır.

   Burasını bir kilisedir. Bizim ilgilendiğimiz kısmı ise cüzi bir ücret karşılığı (yanlış hatırlamıyorsam 3 pounddu) bu binanın tepesine çıkıp Oxford'a tepeden bakabilme imkanımızın olması. Her ne kadar tepeye tırmanmak biraz zor olsada (yaklaşık 1000 merdiven basamağı tırmancaz), tepeye çıktıktan sonra buna değeceğini göreceksiniz. Tepeden çektiğim bazı fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz;
                 

            

10. Radcliffe Camera

St Mary The Virgin^den Görüntüsü
   Kütüphane olarak kullanılan Radcliffe Camera, öğrencilerin çalışması için çok uygun bir ortamdır. İçinde binlerce ve her konuyla alakalı kitap bulmak mümkündür. Bazı günlerde, bu binanın içinde gezmek için turlar yapılmaktadır. Gitmeden önce kendi sayfasından faydalanarak binanın içini gezdiren turlara katılabilirsiniz.

Not: Düzenlenen tuz yaklaşık 1 saat sürüyor.Bu tur ile Radcliffe Camera'ın ve Bodleian Library'in içini gezebilirsiniz.

11. Bodleian Library

   Radcliffe camera'nın hemen karşısında bulunan ünlü kütüphane. Ünü, Harry Potter filmlerinde kütüphaneli sahnelerin çekildiği yer. Şuan hala kütüphane olarak kullanılmakta ve okuma salonu, çalışma salonu... gibi içinde biçok bölüm bulunmaktadır. İçini gezmek için turlara katılabilirsiniz.


12. Museum of the History of Science

   Bodleian kütüphanesinin hemen arkasında bulunan müze. İçinde insanlık tarihini aydınlatmış biçok eski ingiliz buluşunu bulabilirsiniz. Girişler ücretsiz olup burada geçireceğiniz vakitten oldukta keyif alacaksınız.

Not: Müzenin içinde fotoğraf çekmek yasak.


13. Museum of Natural History

   Museum of the History of Science'ı gezdikten sonra müzenin hemen önünden geçen Parks Road caddesinden yaklaşık 10-15 dakika yürüyüş mesafesi uzaklıktaki diğer bir ilginç müze olan Museum of Natural History'e ulaşabilirsiniz. Burası haftaiçi 3'te kapanmaktadır bu yüzden buraya bu saatten önce gelmeye özen gösterin.(Hafta sonu sadece cumartesi 10-11 arası açık) Girişler ücretsizdir. Müze biçok değişik bölümden ve her değişik bölümde biribirinden farklı tarihi olayı veya canlı topluluğunu konu almıştır. Müze'nin içinden çektiğim fotoğraflar;




                                                         

   
14. Kolejlerden Birini Ziyaret Etmek

   Oxford Üniversitesi, Oxford'da bulunan biçok kolejin birleşmesiyle oluşmuş bir üniversitedir. Oxford'dun değişik yerlerinde biçok kolej bulunabilmektedir. Ben bunlardan Parks Road üstünde bulunan Wadham College'ini ziyaret ettim. Nedeni; Museum of Natural History'den şehir merkezine giderken yol üstünde olmasıydı. Ayrıca; daha sonradan bazı kolejlerin giriş için ücret istediklerini de fark ettim. Ancak buraya giriş ücretsiz.


        


   Bu kolejden çıktıktan sonra Parks Road'u kullanarak Broad Street'e gelip idlerseniz bura bulunan mağazalardan Oxford'la alakalı hediyelik eşya alabilirsiniz. Ordan da Broad street'den ve 4 yoldan sonra karşınıza çıkan George sokağı boyunca yürüyerek gezimizin başlarında buluduğumuz Hythe Köprüsüne geri dönebilirsiniz.  


Bunlara ek olarak Oxford'da gidilebilecek yerler;

1. Ashmolean Museum  

   Şehir merkezinde bulunuyor. Antik parçaların toplanarak oluşturulduğu bir müze. İlgimi çekmediği için içine girmemiştim

2. Oxford Bus Museum

   Şehir merkezinin epey dışında kalan bir müze. Eskiden günümüze dek kullanılan otobüsler sergilenmekte. Eğer Oxford'da geçirebileceğiniz zaman sınırlıysa gitmemenizi tavsiye ederim, zira gerçeten çok uzakta. (Yürüyüş mesafesinde değil ancak trenle gidebilirsiniz)

1 comment:

  1. Çok iyi anlatılmış, tebrikler.
    Burada da Oxforddaki en iyi yerler anlatılıyor.
    http://www.eniyiyerler.com/mekanlar/oxford-gezilecek-yerler/

    ReplyDelete